V západní Evropě je hubnutí super módní trend a téměř není člověka, který chce být tlustý. Vysoká váha má jen samá negativa (a bohužel neplatí ani okřídlené „až tlustí budou hubení, tak hubení budou studení“).
Jeden z hlavních postupů pro efektivní hubnutí bez jojo efektu, je změna jídelníčku na zdravější. Tedy snížení denní dávky kalorií na přijatelnou hodnotu, která odpovídá vašemu energetickému výdeji. Jak to ale udělat, abychom snížili příjem kalorií a přitom neměli hlad?
Spoustu postupů na hubnutí zcela zruší přílohy. Nicméně výsledek je takový, že přijdete o důležitý zdroj potřebných sacharidů, jejichž úbytek může způsobit zdravotní potíže (ztráta koncentrace, vyčerpání, oslabení imunity, atd.). Navíc brzo po obědě dostanete zase hlad. Vhodnou cestou je jen občasné vynechávání příloh, respektive jejich nahrazení jinou nizkosacharidovou přílohou. V Británii je moderní konjak. Asijská rostlina, kde se vykopává kořen podobný celeru. Ten se drtí na prášek – mouky a používá se na výrobu těstovin všech tvarů.

Konjakové těstoviny mají několik výhod. Mají nízký obsach kalorií (až desetkrát nižší než běžné pšeničné těstoviny). Jsou bezlepkové i veganské. Nevaří se, stačí je pouze přihřát. A obsahují hodně vlákniny, tedy máte dlouho pocit nasycení.
Jsou zde ovšem také nevýhody. Mají nula sacharidů. Sacharidy přijímat musíte, je tedy vhodné jíst konjakové přílohy maximálně 2-3 týdně. Po vytažení z balíčku jsou cítit po rybách a je nutné je několikrát propláchnout. U některých značek zápach úplně nezmizí. Nicméně jsou zcela bez chuti a dobře tedy přejímají chuť dalšího jídla na talíři.
U nás se prodává několik značek konjakových těstovin. Jediný článek na konjakové těstoviny, jejich recenze a srovnání popisuje portál bonvi.net, který testuje pět druhů a seřadil konjakové těstoviny dle:
- počtu kalorií
- obsahu vlákniny
- aroma (zápachu)
- složitost přípravy a uchování
- cena
Součástí je kratší recenze a popis každého srovnávaného produktu. Popisují jeho výhody a nevýhody. Vše v přehledné tabulce a s odkazy na všechny recenzované produkty. Pro první koupi konjaku doporučujeme si takové to srovnání přečíst.
Konjakové těstoviny zažívají svůj evropský boom. Velkou tradici mají hlavně v Číně, kde je častou součástí denního jídelníčku.